Orosz István: Sakkparti a szigeten

Posted on Posted in Tiara Galéria

Orosz István legújabb könyvét a Borda antikvárium adta ki mind összesen 300 példányban. Ahogy azt a nagyon családias könyvbemutatón megtudtuk Orosz István kivételes műgonddal megírt könyvét alapvetően két dolog ihlette.

Útisz Galéria Budapest V. Honvéd utca 3. III. emelet 9.
Útisz Galéria Budapest V. Honvéd utca 3. III. emelet 9.

Egy részről szerette volna egy kicsit határait feszegetni. Oroszt eddig inkább grafikusként, animációs filmkészítőként ismerhettük meg. Míg a képzőművészeti alkotásainál mindig tisztában volt, hogy körülbelül mit fog alkotni, addig a könyvíráshoz úgy ült le, hogy nem volt tisztában a végeredménnyel.
A másik dolog, ami életre keltette ezt a könyvet az az illúzió. Orosz István a régi korabeli XX. század eleji fotókon sok érdekességet talált, amelyet sok-sok illuzórikus elképzeléssel magyaráz meg a kötetben. Ilyen műfajú könyvvel nem nagyon találkozhatott még az olvasó. Népszerűsítő történelem és egy regény ötvözete jellemzi leginkább. Majdnem minden oldalon több fénykép és lábjegyzet található, mely különös hangulatot kölcsönöz a műnek.
A könyvben szereplő híres sakkjátszma Lenin és Bogdanov között 1908. április 10-én zajlott le, és Bogdanov, az orvos, író és forradalmár győzelmével végződött. Lényegében mindvégig, ez az első oldaltól kezdve jelenlévő várakozás lengi körül a sorokat. A szerző érinti Gorkij és Lenin levelezését, Lenin egészségügyi problémáit, a kor jogdíjszabályait, a cári titkosrendőrség, beszervezési és működési szabályait, Gorkij szövevényes nőügyeit, a Nápoly közelében található Capri szigetén megforduló nemesség viselt dolgait.

sakk4

Részlet a Sakk című animációs filmből:

https://www.youtube.com/watch?v=rsOitN7K7og
Dokumentumfilm-részlet, angol felirattal, Gorkij Caprin, mozgóképen, mai film a Capri szigeti villáról:
https://www.youtube.com/watch?v=Or-FL7w3Gws

-gyp-

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük