Megnyílt a Hamvas Béla Alapítvány Központja

Posted on Posted in Kép-Szöveg-Kotta

2016. május 11-én Budapest V. Szalay utca 2-ben (II.em 3.),  megnyílt a Hamvas Béla Alapítvány Központja.

hamvas1

Az alapítvány kuratóriuma beszámolt a szervezet tevékenységéről, s a legutolsóként megjelent Hamvas könyvet is bemutatta. Nehéz nem szatírát írni című kötet a 29. az író életműsorozatában.  Ahogy a kötet utószavában Palkovics Tibor megfogalmazza : „ Bárhogy is legyen az egyes írások tényleges keletkezési idejét és helyét illetően , a Nehéz nem szatírát írni gyűjteményben szereplő írások Hamvas általi elrendezése semmiképp sem esetleges: a Juregiától az Oidipuszig úgyszólván a „külsőtől a benső felé” ívelő mozgás képe rajzolódik ki, és a hét írás együttesen olyan utat jár be, amely analogikusan az életmű egészében az ember „önmagához vezető útjának és megérkezésnek” képét anticipálja. „

hamvaskönyv

Hamvas munkásságát nagyon nehéz egyszerűen összefoglalni, leginkább talán úgy lehet, hogy összegző művészetével egy olyan hiány állapotot fest meg, amely visszautal az egészre, a tökéletesre. Ehhez félelmetesen nagy tudásanyagot mozgat, melyet az alapítvány a későbbi kötetekben tervez kiadni.

Az alapítvány ingyenesen biztosít Hamvas köteteket iskolák és könyvtárak számára, ezzel a lehetőséggel minden ilyen intézmény élhet.

A bemutatkozó eseményen a házigazdák felhívták a figyelmet a közelgő VIRÁGZÁS NAPJAI MŰVÉSZETI FESZTIVÁL-ra, mely az Őrségben lesz 2016. május 13-16 között. “Emberi találkozó a művészetek fényénél”

Az alapítvány részvételével az idei program központi eseményének számít a Hamvas Béla emléknap Pünkösd vasárnap. Az író-filozófus műveiből, köztük: A láthatatlan történet, a Karnevál és A bor filozófiája című írásokból szólalnak meg részletek Rátóti Zoltán és Rudolf Péter tolmácsolásában.

Az érdeklődők 14-én este részleteket láthatnak Katona Zsuzsa és Nyeste Péter készülő Hamvas Béla-portréfilmjéből is. Az alkotók a film készítése során több, Hamvas műveihez szorosabban kapcsolódó személyt is megszólaltattak. A végleges filmbe csak részletek kerülhetnek ezekből a vallomásokból, azonban a fesztivál keretében levetítésre kerülő beszélgetésekből, “itt és most” vágatlan felvételeket, két interjút teljes hosszában is bemutatnak.
A pünkösdi rendezvény részletes programjáról és időpontjairól az érdeklődők a www.viragzasnapjai.hu/esemenyek linken tájékozódhatnak.

Petre Gyöngyi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük