Koktélforgatag az Oktogonon

Posted on Posted in Trendelő

7 perc = 4 profi koktél, de kié lesz a 10 000 dollár?

Koktélforgatag az Oktogonon
Te is lennél bártender?

Szurkolástól volt hangos az Oktogon, amikor a TGI Friday’s-ban Közép-Európa legjobb bártenderei mérték össze erejüket látványos flair show keretében. Dukai Gergőnek leesett az álla a kézvirtuóz versenyzők láttán, Karsai Zita beleszeretett egy áfonyás koktélcsodába, Világi Péter pedig ismét megállapította: az ő kedvenc étele akkor is az igazi, hamisítatlan amerikai hamburger.

A tomboló tömeg ellenére idén nem hazánk legjobb koktélkészítője, hanem egy lett versenyző, Maris Gerans jutott tovább az európai döntőbe. De szégyenre semmi okunk, hiszen a magyar mixer, Guttyán István adta a legenergikusabb show-t, és amúgy is, két éve magyar hozta haza a kupát Dallasból. Miből is áll az a bártender verseny, amit a TGI Friday’s immár 22 éve rendez meg nemzetközi szinten, és az évek során a leglátványosabb versenyévé nőtte ki magát? A koktélkészítőknek először is egy teszten számot kell adniuk szakmai felkészültségükről, majd – a közönség örömére – saját koreográfiájukra 7 perc alatt 4 profi koktélt készíteniük. Pörgős zene, levegőbe szálló rumos üvegek, tomboló közönség, pontozó zsűri – így írható le egy vérbeli verseny. A tét nem is kicsi: az egyes fordulók után is komoly pénznyeremények vannak, a nemzetközi nyertes pedig 10 ezer dollárt kap.

Ezen az estén azok is elcsábultak egy-egy különleges koktélra, akik amúgy általában a klasszikus Mojito, Strawberry Daiquiri és Long Island Iced Tea trió valamelyikéből választanak; a magyar közönség legalábbis leginkább ezekre nyitott a TGI Friday’s Fashion Street-i éttermének fogyasztásai alapján. Karsai Zita is beleszeretett egy vodkás, áfonyás, limonádés összeállításba. Zita egyébként a bártenderségben és a táncban talál hasonlóságot: az ember mindkettőben kifejezi önmagát, kidolgoz egy koreográfiát, amibe a személyiségét is beleszövi. Már nagyon szeretne újra színpadon lenni, és mivel a lába szépen gyógyul, már nem is kell olyan sokáig várnia.

Dukai Gergőt nem is a koktélok, hanem a hamburgerek, sőt mindinkább a steakek szeretete vette rá, hogy megnézze a versenyzőket. De utólag elárulta: csöppet sem bánja, hiszen a flair show-k láttán nem egyszer leesett az álla. Gergő egyébként most ünnepelt is, hiszen a héten nyitott meg egy fitnesztermet a belvárosban, ahová minden fogyni-, mozognivágyót szeretettel vár.

A bártenderverseny egyfajta ráhangolódás volt Világi Péternek, hiszen három hét múlva már indul a síszezon, amikor szinte minden este bulibeszámolókat készít, majd másnap reggel már a pályáról tudósít. Péter elárulta, hogy amennyire a változatosságra vágyik a sportágakban, annyival kiszámíthatóbb az ízlése az étkezés terén. Amerikában és Olaszországban biztosan nem maradna hoppon, mert a hamburger, a hot dog és a pizza a top kedvenc ételei.

Az „itt minden napod péntek” étteremben ebédidőben ízletes menü várja a vendégeket 890 Ft-tól, a hölgyek pedig minden keddet beírhatják a naptárjukba, hiszen féláron koktélozhatnak: legyen az akár a fűszeres bloody mary vagy egy felpörgetett Cosmopolitan koktélkreáció.

Egy kis romantika – az első étterem New Yorkban
Egy nőtlen parfümkereskedő, Allen Stilman nyitotta meg az első TGI Friday’s éttermet New Yorkban azért, hogy megismerhesse a szomszédban lakó stewardess lányt. A megvásárolt kocsmaépületet kipofozta, a dolgozóknak focimezként használt piros-fehér csíkozású egyenruhát vásárolt. Innen az étteremlánc piros és fehér színe. Az étterembe Tiffany lámpákat tett és fiatal, talpraesett pincéreket és pincérlányokat vett fel, hogy minél jobb hangulatot teremtsenek. Mindez közel 50 éve történt. Azóta már mintegy 60 országban megközelítőleg 900 étteremben élvezhetjük a főképp amerikai konyhára épülő ételeket és sokszínű koktélkülönlegességeket.

(x)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük