Hőség

Posted on Posted in Trendelő

A kánikula hatásai komoly problémát okozhatnak! A meleg miatti ájulás esetén az eszméletvesztés rövid ideig tart: néhány pillanattól pár percig, de sosem húzódik 15 percnél tovább. A beteg mielőtt elsötétül minden, gyengeséget, émelygést érez, de jelentkezhet fülzúgás vagy a homályos látás is. Gyakori az egész test hirtelen leizzadása.
Ennek oka a magas külső hőmérséklet miatt kialakuló vérkeringési átrendeződés: a szervezet úgy próbálja magát hűteni, hogy a test középvonalától távolabb eső erek kitágulnak, elősegítve a hő leadást. Ezzel párhuzamosan intenzív verejtékezés is megfigyelhető. Arra hajlamos egyéneknél e két tényező együttesen az agyi vérkeringés átmeneti zavarát eredményezi, amely a tudat elvesztését eredményezheti.
Vigyázat, mert szélsőséges esetben a nagyfokú verejtékezés során kialakult só- és vízhiányos állapot nagy mennyiségű folyadékbevitellel való rendezése, egyidejűleg a konyhasó pótlása nélkül úgynevezett vízmérgezést okozhat, melynek vezető tünetei közé tartozik a látászavar, valamint az izomgörcsök. Tehát nem elég egyszerűen csak folyadékot pótolni!
Amennyiben több napig fenn áll a hőmérsékleti tehertétel, valamint hányással, hasmenéssel is párosul, komolyabb baj is lehet. A verejtékezés intenzitásával a víz és ásványi anyagok pótlása nem képes lépést tartani. Fejfájás, szédülés, hányinger, hányás jelentkezhet, a beteg ingerlékeny, bágyadt lehet. A pulzus szapora, szabálytalan. Kezdetben egyes kis izmok izolált görcse jelentkezik, később nagy terjedelmű, fájdalmas rángások is kialakulhatnak.

A kánikulai kedvezőtlenül hat szinte mindenkire, de elsősorban a fizikai munkát végzőkre, mind a szabadban, mind a zárt térben dolgozóknál. Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív-, érrendszeri panaszokat, okozhat. Szívgyógyszereket szedő betegek kérjék ki ezzel kapcsolatban kezelőorvosuk tanácsát. Az idősek kánikula idején tartózkodjanak hűvös helyen, kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát. Lehetőség szerint zuhanyozzanak naponta többször langyos vízzel. A kánikula idején mindenkinek ügyelnie kell a fokozott folyadékbevitelre, ez a szokásos mennyiség többszörösére is lehet. Fontos a só pótlása is! Kerüljük a tűző napon való tartózkodást 11 és 15 óra között, mivel ilyenkor fokozódik a napszúrás veszélye. A káros UV-B sugárzás ellen védjük bőrünket napvédő krémmel és megfelelő, világos színű, természetes alapanyagú ruházattal, széles karimájú vagy ellenzős sapkát, kalapot is tegyünk a fejünkre. Lehetőleg éjjel szellőztessünk! Ne hagyjunk kisgyermeket, állatot bezárt gépkocsiban! A babák különösen sok folyadékot igényelnek a szoptatáson kívül is, mindig kínáljuk őket tiszta vízzel, vagy pici sót is tartalmazó, citromos teával a szoptatás után! Az állatoknak adjunk több vizet, ne kössük ki a kutyákat a napra. A közlekedés során vegyük figyelembe, hogy a hőség csökkentheti a koncentrációs képességet.

 

gyp

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük