Fehér György-díj: Herbai Máté

Posted on Posted in Kép-Szöveg-Kotta

Herbai Máté – egyebek mellett – mint A nyomozó és az Utolsó idők című film fotográfusa vehette át a díjat, amelyet Fehér György barátai alapítottak, és mindig Fehér György születésnapjához, február 12-éhez közeli napon adják át. A díjat azért alapították, hogy legyen egy olyan esemény, mely a fiatal, értéket teremtő művészekre irányítja a figyelmet. 

Fehér György annak idején a Fiatal Művészek Stúdiójának az egyik alapítója és működtetője volt. Az ő szellemiségéhez közel álló, autonóm alkotók közül választ évente díjazottat a kuratórium. herbai_mate.jpg

A zsűri tagjai (Kende János, Radó Gyula, Lénárt István, Szinetár Miklós, Szolnoki András, Gerő Péter, Port Ferenc, Balog Gábor) Erdély Mátyás, Fillenz Ádám, Herbai Máté, Pohárnok Gergely, Nagy András, Pados Gyula közül választotta ki a legérdemesebbet. Hárman: Nagy András (Off Hollywood, Fehér tenyér, Johanna), Herbai Máté (A nyomozó, Utolsó idők), Pohárnok Gergely (Fekete kefe, Hukkle, Taxidermia) maradtak az utolsó szavazásra. A Toldi moziban rendezett ünnepségen Fazakas Tibor festőművész erre az alkalomra készített festményét is átvehette Herbai Máté. A képzőművészeti alkotás – a kuratórium elvei alapján – megidézi Fehér György személyiségét, szellemiségét, de maga a díj névadója azon nem jelenik meg.

Korábbi díjazottak:

2005: Kenyeres Bálint, filmrendező

2006: Német Gábor Péter, dokumentarista

2007: Pintér Béla, rendező-színész-darabíró

2008: dr. Sípos Pál, kulturális műsorok főszerkesztője

2009: Szász János, filmrendező

N. Á.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük