Expo Milánó 2015

Posted on Posted in Tiara Galéria

OROSZ ISTVÁN GRAFIKUSMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSA
2015. június 6. 2015.július 5. között

A művész, a középkori német költő és humanista, Sebastian Brant Bolondok hajója („Das Narrenschiff”) című költeményéhez készít illusztrációkat a 2000-es évek eleje óta.
Az 1494-ben megjelent eredeti, allegorikus, szatirikus verses műben Brant korának erkölcsi kritikáját fogalmazta meg. A történetben szereplő bolondok hajón utaznak Narragonia (Bolondország) felé. A könyvben szereplő versek egy-egy emberi gyarlóságot, társadalmi visszásságot, bűnt pellengéreznek ki, mint például a pénz hatalmát, a papság világias erkölcseit, a fejedelmek széthúzását, a kapzsiságot, a házasságtörést, vagy a kártyaszenvedélyt.
Orosz István olyan jeleneteket vitt papírra, melyek mindegyikében egy koponya alakja bújik meg, utalva a Brant költeményeket átlengő általánosabb üzenetre is: memento mori, vagyis emlékezz a halálra!
A közelről aprólékosan megvizsgált kis képek, hol egy enteriőrbe, hol egy perspektivikus tájba, épületbelsőbe engednek betekintést. Megannyi apró részlet, tárgy, alak vonja el figyelmünket a távolabbról szembetűnő koponyákról.

A kiállítást rendezte: Forrás Művészeti Intézet, Budapest

cikk forrása: http://expomilano2015.hu/hu/esemenyek/esemeny/orosz-istvan-grafikusmuvesz-kiallitasa/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük