A Virágzás Napjai

Posted on Posted in Kép-Szöveg-Kotta

Tudjuk, hogy egy sör akkor jó, ha hideg. Most már azt is tudjuk, hogy egy fesztivál akkor jó, ha hideg van. Nagyon hideg. A május közepén elvárthoz képest eszement hideg. A Fagyosszentek súlyosan látogattak meg minket, és mi pont akkor jártunk Őriszentpéteren, ahol a Virágzás Napjai rendezvénysorozaton vettünk részt Pünkösdkor.

A kirándulásunk kalandosan indult, hiszen a tervezetthez képest 2 órával később, 2 zenésszel, 1 hegedűvel és 1 szintetizátorral terhelten indultunk az Őrségbe. Az idő akkor még remek volt. Cirógató napsütés, friss tavaszi szellő, virágillatos, harapható levegő és mesés környezet fogadott bennünket Kercaszomoron, ahol Kokas Katalin és fiatal tanítványai a gyönyörűen felújított református templomban Vivaldi örökbecsű remekművét, a Négy évszakot szólaltatták meg. No meg halhattuk és láthattuk Kokas Katalin kisfiát, Gazsit is, aki csodagyerekként játszik a hegedűn, bár a foci ma még jobban érdekli.

Másnap reggel, megalapozva a napot egy kiadós szalonnás rántottával, beültünk Ungár István zenepedagógus előadására, Mozart zenei szintéziséről. A kissé esetlen mozgású és amúgy magyar tanárosan öltözködő professzor kezdetben mosolyt fakasztott az arcunkra, amit perceken belül felváltott a mélységes tisztelet és elragadtatás, olyan káprázatos és magával ragadó előadást tartott a témában. Sikerét mi sem jelezte jobban, minthogy a nézők között helyet foglaló Vásáry Tamás spontán lelkesedéssel tapsolt olykor bele a beszédbe, egy-egy lélegzetvételnyi szünetben.

Szerény, ám annál tartalmasabb ebédünket a Pajta étteremben költöttük el. A gasztronómiai színvonalról annyit, nem kétséges, hogy a helyszín atmoszférája, a felszolgálás színvonala, az ételek és italok együttese a mai legjobbak közé sorolható a Budapesten kívüli Magyarországon.

A pazar ebéd élményeivel feltöltekezve hallgattuk meg Dr. Böszörményi László professzor előadását a tudomány múltjáról és jövőjéről. A cím hallatán bizonyára kevesek jönnek izgalomba, többeknek inkább feláll a szőr a hátán, de az előadó témáját olyan szinten és olyan színesen fejtette ki, mindezt annyira közérthető természetességgel, ami megbabonázott bennünket.

hamvas virágzás 2Az események úgy sorjáztak, hogy késő estig időnk sem maradt felfigyelni a folyamatosan jelenlévő és egyre erősödő hidegre. Először a fenomenális Vásáry Tamás – Kokas Katalin zongora-hegedű kamaraestje során az előadók varázsos, itt-ott csipkelődő együttmuzsikálása, majd Másik János és csapata, a Heart Rock Company forrósította fel a levegőt. A lelkünket körbevevőt. Mert a testünk a kihűléstől akkora már vacogni is elfelejtett. Szerencsénkre az aznapi zárásként bemutatott Hamvas Béláról szóló és egyébként kitűnő, de még vágatlan dokumentumfilmet már fűtött teremben néztük meg. Szállásunkon pedig forró zuhany és Aszpirin várt.

A dermesztő hűvösségű szombat után vasárnapra még hidegebbre fordult az idő. Tetejébe tűszerűen szurkáló, szinte fagyos eső próbálta meg elvenni a kedvünk. Persze akik Hamvas Béla műveinek részleteit hallgatták Rátóti Zoltán és Rudolf Péter értő és élvezetes tolmácsolásában, azok tudtak dacolni a hideggel. Na meg annak a maroknyi csapatnak a tagjai is, akik borkóstolónk végéig kitartottak. A potya pia mindig népszerű, ezért a kemény mag nehezen akart távozni, pedig mi már erősen készültünk Müller Péter Sziámi és együttese koncertjére. Játékukat hallgatva, csakúgy, mint az egy nappal korábbi Másik-csapat koncertjén, a 80-as évek első felében éreztem magam. Nosztalgia, diktatúra. Mi változott? 35 évvel többet írunk. Régen persze minden jobb volt, mert akkor nem voltak ilyen hidegek Pünkösdkor.

Ha össze akarnám foglalni a lényeget, és miért ne tenném, akkor persze le kell írjam, hogy a fesztivál előadásai, koncertjei és a különböző programok elfeledtették a zord időjárást. Valóban nem maradt más bennem, minthogy jövőre, veletek, ugyanitt!

 

AB

 

One thought on “A Virágzás Napjai

  1. Olyan jó rendezvények voltak, hogy nehéz bármelyiket is kiemelni. Aki teheti jövőre látogassa meg a fesztivált, garantáltan megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük