Társadalmi Megújulás Operatív Program – Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok – lokális színterek

Posted on Posted in Pörgés

A magyar munkaerő versenyképességét javítja, ha javul az egyének általános jól léte, vagyis az életminősége, egészségi állapota.
Ezt a javulást az egyének és helyi közösségek szintjén az a szemléletváltozás segíti elő, melyben az egészség tudatosság egyre nagyobb szerepet kap a mindennapi döntésekben.
A különböző színtereken elindított, jól tervezett életmód programok olyan közösségi mintát teremtenek, melyek fenntartható módon szemléletváltozást eredményeznek és hosszú távon kevesebb terhet jelentenek egészségügyi ellátórendszerre is. Az egészség cél, érték és erőforrás. Az egészség ügye közügy, minden intézmény és egyén érdekelt a megóvásában, fejlesztésében.

A pályázat célja az egészséget szolgáló egyéni magatartásminták és közösségi értékek elterjedésének ösztönzése, az egészségfejlesztés színterein megvalósuló közösségi programok elterjesztése, az életminőség javítása.

A pályázatok a helyi színtereken folyó egészségfejlesztési/prevenciós programokat célozzák meg színtér-megközelítés szerint. A színtér megközelítés teszi lehetővé, hogy helyi szinten a társadalom valamennyi tagja elérhető legyen és a helyi problémákra helyi válaszok születhessenek közösségi részvétellel, fenntartható módon. A helyi adottságok, szükségletek és igények határozzák meg, hogy az egészségfejlesztés mely elemeibe kapcsolódhat be az adott színtér.
Önállóan támogatható tevékenységek:
1) Dohányzás megelőzés és dohányzásról való leszokást támogató programok megvalósítása;
2) Drog- és túlzott alkoholfogyasztást megelőző tudományosan megalapozott módszereket és eszközöket alkalmazó programok megvalósítása;
3) Stresszkezelő, lelki egészség megőrzésére irányuló egészségfejlesztési programok megvalósítása;
4) Az egészséges táplálkozás, illetve energia-egyensúly (táplálkozás és testmozgás egyensúlya) megtartása, és/vagy visszaállítása érdekében kidolgozott programok megvalósítása, melyek eredményesen befolyásolják többek között a megfelelő folyadékfogyasztást, a túlzott só- és energia bevitel csökkentését;
5) A lakosság rendszeres testmozgását elősegítő szabadidős programok megvalósítása, melyek hangsúlyt helyeznek az energia-egyensúlyra – kivéve: technikai sportágakkal, extrém sportokkal, versenysporttal összefüggő programok;
6) Az életvezetési kompetenciák fejlesztését célzó programok megvalósítása;
7) A családi életre való felkészülést támogató programok megvalósítása;
8) A biztonságos szexuális életet elősegítő programok megvalósítása;
9) Elsősegély nyújtási és baleset megelőzési programok megvalósítása.

BKJ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük