Slainte!

Posted on Posted in Trendelő

w_lead.jpgAmi biztos: a történészek szerint már 1170. körül alkalmazták azalkohol lepárlás művészetét a Brit-szigeteken. Az első, whiskyvel kapcsolatosfeljegyzés Skóciából, 1494-ből származik. IV. Jakab skót király pénzügyijegyzéke szerint Friar John Cor szerzetes 8 hordó malátát kapott a királytól„aqua vitae” (kelta nyelven „uisge beatha”), azaz az élet vize előállításacéljából.

Vannak tévés élményeink a whiskyvel kapcsolatban gyerekkorunkból. Minden valamire való amerikai filmben a fő hős lazán bedob egy „italt”,vagy egy egész üveggel flangál. A jó öreg Jocky is az egész napos cselszövéstől kimerülve hazaérvén azonnal töltőcskézik egyet. A sablon dialógust is megemlíteném: „egy italt? …börbön vagy szkáccs?”

Én a ’90-es évek bulijaiban toltam a „redbullchivas” kombót anélkül, hogy élveztem volna a whisky mélységeit. Azután 2001-ben megváltozott a világ: kaptam egy üveg Oban single malt whisyt. Ezért érzem úgy, hogy gasztronómiai szempontból fontos meg ismernünk a whiskyt. Egy határon (és koron) túl valódi élményt tud nyújtani.

A plusz apropót egy meghívás adta, amiben a Tiara Magazint meghívták egy whisky kóstolóra, ami a whisky.net szervezésében került megrendezésre a Benromach és Gordon & MacPhail brand számára.

A bemutató helyszínét a szervezők tökéletesen választották ki, ami egy kellemesen trendi, nem túl proccos szeparé volt a Rózsadomb étteremben. Ami mellbevágott – a kóstolóra felkínált skót single malt italkülönlegességek legendás nevén túl – az a Gordon & MacPhail delegált szakértője, Nicole Hizett előadása volt. Ha whiskykóstolás és fejtágítás, akkor valószínűleg inkább egy idősebb hedonista férfira asszociálunk, nem egy hölgyre. Ráadásul egy fiatal, üde-bájos, 160 cm magas, már-már kislányos nőre. Hát ez a sztereotípia 22-es csapdája. Maga a kóstoló családias hangulatban telt, hála Nicolnak és a whisky.net csapatának, a tolmács is pontosan fordított és időben, szóval minden rózsaszín volt.

Az italsor

Leszögezem, nem vagyok egy nagy „orr”, de ezeknél az italoknál valóban tudtam érezni az aromákat és „jegyeket”, és valóban meg lehetett különböztetni az italokat egymástól.

Az első:

Benromach Traditional

A cég így ír róla:

Illat: citrusok (citrom és lime) nyomokban méz és fenyőgyanta, füstölt malátával a háttérben

Íz: füst, gabona és maláta jegyekkel, amelyeket fűszeres, borsos aromák szárítanak fel, ezt követően pedig ínycsiklandó virágos ízek bukkannak elő

Lecsengés: kissé édes nyomokban füsttel és malátával.

A szubjektív élményem a következő volt ennél a kormeghatározás nélküli whiskynél (kb. 6 éves): kissé édes, friss és fűszeres, az illatában egy kis “gyógyszertár” szagot éreztem, száraz, de kellemesen kemény .

A ketteske:

Benromach 10 yo.

A hivatalos verzió:

Illat: Égetett tölgy és maláta. Enyhe dió egzotikus gyümölcsökkel karöltve – ananász és kivi. Kevéske füst a háttérben.

Íz: Étvágygerjesztő, pirított maláta, a sherry hosszan kitart, ízletes tőzegfüst. Emellett ínycsiklandó erdei gyümölcsök – málna és szeder.

Lecsengés: Hosszú, jól kiegyensúlyozott, gyengéd sherry-s hatásokkal.

A privát: gyümölcsös, kellemesen füstös és keserű csokira emlékeztető íz, elég karakteres és picit száraz, a 43% alkohol miatt keményebb, mint a fiatalabb verzió.

Mr. Harmadik:

Benromach 1981 Cask Strength

Itt csak a szuverént közlöm. Hölgyeim és Uraim ez komoly, nagyon komoly volt! 1981-ben párolták le, és 26 év után természetes alkohol tartalommal palackozták, ami 58,1%-ot jelent.

Ezt a típust négy hordó összeházasításával készítik, kizárólag sherry hordókat használva az érlelésnél. Nagyon intenzív, erős illattal, ami édes és gyümölcsös. A szájban sima és kemény egyszerre, fűszeres és kicsit „csokoládés”, pár csepp vízzel higítva még intenzívebb lesz, vagy  ahogyan szaknyelven mondják: kinyílik az ital. Nagyon komoly darab, igazi kuriózum.

Négy, észnél légy!

Mortlach 15 yo Gordon & MacPhail

Csak sherry hordóban érlelték 15 évig. A single malt whisky rajongók nagy kedvence, afféle „ebből legyen otthon” kategória.

A hivatalos leírása:

Illat: sült gyümölcsök gabonás (zabkása) aromákkal. Nyomokban gyengéd virágos (muskátli) illat is felfedezhető

Íz: édes sherry-s fa íz gazdag gyümölcsös aromákkal és fűszeres, szirupos jegyekkel

Lecsengés: sherry hordó hosszan tartó íze.

Gyümölcsös, amit érdekessé tesz egy picit a gumira emlékeztető illat, íze friss fűszeres, nekem még pici paprika és fás aromák voltak érezhetők. Sután fogalmazva „a biztos pont.”

No5

Inverleven 1991 Gordon & MacPhail

Egy ritka lowland-i darab, mert a lepárlót, ahol készítették 1991-ben végleg bezárták… nagy kár. Ez új szerelem nekem, mert olyan, mint egy érett nő. Bársonyos, édes, a friss tavaszi rét parfümös illatát juttatta eszembe. Lágy és itatós, nem lehet vele betelni. Mindenkinek – hölgyeknek is – tudom ajánlani.

Hat, ami tényleg hat.

Port Ellen 1982 Gordon & MacPhail

Csak a saját élmény és vélemény.

A király! Ebből sem lesz több. Igazi gyűjtőknek való ital, nem csak  mert befektetésnek sem utolsó, hanem az íze miatt is. Ez az ital maga a férfi, olyan, mint Sean Connery a nőknek a ’90-es években. Illata nehéz, „orrbamászó”, gyógyszertári és füstös, ízében ott a tenger, fás-fűszeres és jódos, nagyon hosszú lecsengéssel. Ebben az italban ott az idő kérem, érezni lehet az elmúlást. Napokra szentimentálissá teszi az embert, ha iszik belőle. Kifejezetten nagy idők és nagy napok társának rendeltetett. Ebből szeretnék inni, ha megszületik a fiam és ha meghal az anyám, ezt kortyolva szeretnék elaludni 99 évesen egy téli napon a kandalló előtt.

Hát ennyi. Folytatás a jövő héten barátaim.

Tanai

 

22 thoughts on “Slainte!

 1. Itthon szerintem leragadtunk a Johnny Walker-Ballantines-Chivas Regal triónál. Nem is szeretem őket!

 2. Húúúú de irigylem azt, aki ott volt ezen a kóstolón 😀 Én még csak a Glenkinchie 12 yo-ig jutottam el, kevés a tanári fizetés a hedonizmusra.
  Tisztelt szerkesztők, tényleg lesz még folytatása a cikknek? Mert tetszik a stílus és örülök, hogy a nagy pálinka őrületbe, egy kis kuriózum is vegyül.

 3. Fene a jó dolgát az újságíróknak, mibe nem csöppenek bele :)))
  Megnéztem a Port Ellen-t a neten, hát nagyon jól járt aki ihatott belőle.
  Bár nekem a pálinka a favorit.

 4. De jó kis írás, én is kerem legyen tényleg folytatása.

  Nick
  Te mekkora proli vagy agyban, hülye hungarofób. Menj köpkdni az indexre troll,

 5. Niki.dan, téged meg védjen meg a báno. p.! (hú, ez durva volt – a legkeményebb átok…)

 6. Valóban finom dolgok voltak itt, de hiába dupla az ára a Port Ellen-nek, nekem mégis a hordó erősségű Benromach ízlett legjobban. Egyszer majd ott fog figyelni a polcon egy palack belőle… 🙂

 7. Jómagam Dublinban és Belfastban jártam whisky (és whiskylikőr)-túrán, de manapság sokan a japán viszkikre is esküsznek (valóban előkelő helyen állnak a komolyabb ranglistákon – pl. yamazaki, 12 y old)…

 8. Sajnos csak futólag volt alkalmam japán single maltokkal foglalkozni, már csak a ár miatt is, így maradok a bevált skótoknál. 🙂

 9. Van olcsóbb is, de azért a pénzért inkább olyan skót maltot veszek, amit még nem ittam. És ilyen mindig lesz.

 10. Mindjárt vége a hétnek, hol a folytatás ??? 😀
  Az írás alapján nekem az Inverleven lesz az italom. Viszont, ahogy megnéztem a netem, még odébb lesz a megvásárlása. Eddig csak a Johnny Black volt a legkomolyabb whiskym (azt is kaptam) de felkeltette az érdeklődésem az ital iránt a rengeteg régió és fajta, egész komplex dolognak tűnik ez a whiskyzés.

 11. Hát, Fezmin, ha valahol látsz Yamazaki vagy Hakushu single maltot 30 ezer alatt, kérjük, írd ide a hely tel.számát (asszem, várhatunk rá)

 12. többen

  bár picivel 30 fölött van de majdnem eleget tesz kérésednek 😀
  suntory yamazaki 18 single malt malt maniacs2009 silver medal 105 angol font.
  http://www.thewhiskyexchange.com/P-2941.aspx
  ez meg telibe
  suntory yamazaki sherry cask 2010 whisky awards győztes 70 angol font
  http://www.thewhiskyexchange.com/P-9650.aspx
  szintén ezen az oldalon a legolcsóbbak az általad említett italok közül a 10 évesek 32-34 font, ami a mai árfolyamon 9-10.000 forint.
  Jó vásárlást.

 13. Nagy Köszi! Ha nem is pont ott, de kicsit tovább léptünk az oldalon, és a világ egyik legjobb whiskyjére bukkantunk:

  Suntory Hakushu 12 Year Old
  70cl / 43.5%
  Japanese Single Malt Whisky
  A perennial favourite and a must-try for anyone interested in discovering Japanese whisky. Hakushu is owned by Suntory, founders of the first Japanese distillery, Yamazaki.
  £48.25

 14. többen

  😀

  Hát nekem marad a Port Ellen az eddigi italozásaim alapján a “világ legjobb whiskyje” ….az Obant és a Caol Ilat váltotta….de, ha lesz szerencsém egy Yamazaki-hoz v Hakushu-hoz, akkor változhat a pillanatnyi véleményem 😀
  …végül is az animét is szeretem

 15. Miért kellene várni rá?

  A WhiskyNet oldalán a legtöbb japán single malt 30 alatt van, minden hónap első hétfőjén ingyenes a szállítás…még valami? 🙂

 16. Köszi, rég túl vagyunk rajta… Nem általában a japán whiskykről lett volna szó, hanem bizonyos japán whiskykről

 17. Ja, oké, csodálkoztam is. Csak itt 12 éves palackozás volt említve, azt hittem olyat keresel.

  A Port Ellen nekem is nagyon bejött, de leváltani nem fogja a Caol Ila-t, már csak az ára miatt sem. 🙂 De az Oban-t is kedvelem.

 18. Nyugi Srácok mindjárt jön a folytatásos fejtágítás és élménybeszámoló a whisky terén, csak van még egy kis “technikai” kérdés….de 17-ig meg lesz az új írás 😀 …indibecsszó.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük