Nyaljuk a fagylaltot!

Posted on Posted in Életmód

Május 8-án, több helyen fél áron fagyizhatunk az egész országban!
Ki gondolná, hogy a fagylalt története már több mint ötezer éve Kínában kezdődött. Igaz ekkor még sem közelítette a mai fagylalt remekeket. Az alapja hó volt, amit fűszerekkel, gyümölcsök levével és tejjel ízesítettek.
Később az arab és perzsa világnak köszönhetően jutott el a fagylalt őse a Földközi tenger közelébe.
Hippokratész még orvosságként ajánlotta. Az uralkodók és császárok hűsítőként élvezték.
A ma ismert fagylalt ősét egy olasz cukrászmester alkotta meg az 1600-as években.
A XVIII. századig a fagylalt a legfelsőbb társadalmi osztályok kiváltsága volt, később Franciaországban vált elérhetővé először a fagylalt a középosztály számára is.
Magyarországon csak a reformkor idején jelent meg e cukrászati remek, az ibolya volt Sisi királyné kedvence.
A 20. századig szezonálisan fogyasztották a fagyit, majd a technikai fejlődésnek köszönhetően egy egész évben fogyasztható cukrásztermék lett.
Nemrég zajlott „Magyarország kedvenc fagyija” verseny, amely három kategóriában (tejes, gyümölcsös és csökkentett szénhidráttartalmú) várta a versenyzőket.
A versenyekre mindenki próbál valami különlegességgel előállni, de ezek nem feltétlenül jelennek meg az üzletek kínálatában. Fantasztikus ízeket lehet kreálni, de lényegében úgyis a vevők ízlése számít.
A fogyasztók egyre inkább egészségtudatosak, ami egyrészt a „wellness”, a „mentes” és a paleofagyik egyre nagyobb népszerűségében jelentkezik. Másrészt előtérbe kerül a természetes alapanyagok használata. Nagy sláger még a zöld fűszerek használata: például a bazsalikomos (eper), kapros (fehér csoki), petrezselymes (kivi) vagy a gyömbéres ízek!
A győztes fagyi tejes kategóriában a kajszibarackos mákos rétes lett, amit a FRER Cukrászda készített, a gyümölcs kategóriában a Damniczki Cukrászda mesterműve, a fekete teás málna nyert, míg diabetikus kategóriában Kádár cukrászda karamellás – ír krém fügecukorral fagyija vitte az aranyérmet.
Tehát lehet a különlegességeket keresni, nemsokára fagyi nap! Utána meg jöhet a fogyi nap!

http://www.nlcafe.hu/ezvan/20150429/fagyi-napja-olcsobb-fagylalt/

 

pearl

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük