Mentes pillanatok Felcsiki Tündétől

Posted on Posted in Életmód

„A főzésben minden benne van. Kreativitás, nyugalom, jó szándék, boldogság, nemes gondolatok. A főzés a természettel kezdődik. A földdel, a napfénnyel, a vízzel. A gazdával, aki elülteti a magot, gondját viseli, míg terméssé nem válik, hogy aztán minőségi táplálékká alakuljon. Az árussal, aki hajnalban kel, hogy az áru eljusson a piacra. Velünk folytatódik, aki a teli kosarak tartalmából ízletes, egészséges fogásokat varázsolunk a családunk asztalára. Egy szeretettel és törődéssel készített ételből erőt merítve indulnak el dolgozni, iskolába. A közös, családi étkezések semmihez sem hasonlító varázsával gazdagodva.”

Az idézet Felcsiki Tünde: Mentes pillanatok című receptkönyvéből való. Receptkönyv? Talán több is annál. Útmutatás azoknak, akiket valamilyen okból kifolyólag a megszokottól kicsit vagy nagyon eltérő étkezésre kényszerített glutén, laktóz, tej, tojás vagy szója allergiájuk, érzékenységük, intoleranciájuk. De azoknak is, akik egyszerűen más utat keresnek a táplálkozás csapásvonalain, adalékanyagoktól mentes, finom ételeket szeretnének fogyasztani. De szól azokhoz is, akik candidával küzdenek vagy egyszerűen csak változtatni szeretnének. Az vagy, amit megeszel, tartja a mondás. Betegségeink hátterében sokszor szorongás, félelem, lelki eredetű dolgok állnak. A változtatáshoz szemléletmódunkat kell átértékelni, a fent említett intoleranciáknál, és az állandó társunkká vált betegségeinknél az első lépéseket étkezési szokásainkon változtatva tehetjük meg.

Kritikus környezet

Fontos tudni, hogy nem vagyunk egyedül, ez nem valami divatos hóbort, valami trendi újhullámos módi, hanem egy megoldásra váró probléma, egy kihívás, amivel szembe kell néznünk, el kell fogadnunk és le kell gyűrnünk. Sokszor érezzük úgy, hogy csodabogárként néznek ránk vendégségben, étteremben vagy csak a munkahely étkezőjében azért, mert nem esszük meg azt, amit mások igen. Hányszor hallotta már szülő, hogy az óvó néni vagy tanár kategorikusan kijelenti, hogy az extra kívánságokat nem tudják teljesíteni, így a kedves szülő keressen más helyet csemetéje számára. De akár családon belül a nagymama, nagynéni is kritizálhat, hogy nem kell akkora faksznit csinálni a gyerek étkezéséből, majd megszokja, mint a többi. Persze, mindenki nagyon csodálkozik, hogy miért beteg a gyerek mindig vagy miért fáj a hasa.

Töltött káposzta és gluténmentes rántás

Felcsiki Tünde 1Felcsiki Tünde receptkönyve bámulatos egyszerűséggel mutatja meg, hogy az átállás ugyan nem könnyű, de örömünket is lelhetjük az új alapanyagokkal készült ételek főzésében. Sőt! Azt javasolja, hogy minden ételt szeretettel készítsünk el. A hozzávalókat úgy válogatta össze, hogy bármelyik szupermarket polcáról leemelhető legyen a termék, ami a receptek összetevőjéhez szükséges. Külön jó pont, hogy a fűszerezésre gondosan odafigyel, semmit nem intéz el a só és bors kombinációjával. A süteményeknél nem már meglévő lisztkeverékekkel dolgozik, hanem saját maga által kikísérletezett keverékek hozzávalóit adja meg grammra pontosan. A könyv mondanivalója túlmutat a recepteken, egyéni történetek is megjelennek a lapokon. Segítség, hogy egy recepthez több variáció is társul, attól függően, kinek milyen intoleranciája van.

További információ: http://felcsikitunde.hu/

Bogyay Katalin Jusztina

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük