Médiaszabályok

Posted on Posted in Pörgés

media1.jpgEgy kézbe kerül az államilag felügyelt hírszolgáltatás. Ez automatikusan nem jelent tragédiát – legyen elég csak arra emlékeztetni, hogy a világ évtizedek óta legszínvonalasabb hírtévéje, a BBC szintén állami társaság. A szabályozó és felügyelő testület viszont hosszú ideig a jelenlegi parlament által megválasztott tagokkal lesz tele. Tehát ha valaki Magyarországot olyan helynek látja, ahol Angliához hasonlóan a pártok által a szakmai szervezetbe delegált emberek a pártjuk érdekeitől függetlenül, tisztán szakmai alapon dolgoznak, akkor nincs oka aggódni a politika túlzott befolyása miatt.

Aki ennyire hisz a tisztaságban, annak amiatt sem kell aggódnia, hogy a döntéshozókat kilenc évre betonoznák be. Nyilván, ha a következő kormány nem jobboldali lesz, majd velük is együttműködőek lesznek a fideszes delegáltak.

De minden gúnyon túl: ennyi alapján komoly félnivalónk tényleg nincs. Húsz éve még valóban kormányzati kézi vezérlést jelentett volna egy ilyen törvény, most már semmi gond nem lesz belőle. A média annyira differenciált, hogy fizikai képtelenség ellenvélemény nélküli kormánypropagandát folytatni. Ha színfideszes lesz az állami tévé, majd nézünk kereskedelmiket, és a fontos híreket megírjuk neten.

media2.jpgErre a lehetőségre is gondoltak amúgy, ezért lett büntethető az a médium, ami nem ad hírt fontos eseményekről (a fontos esemény fogalmát még nem definiálták). Az online újságírásban baja lehet annak, aki külföldi szerverre publikál, de a munkatársak Magyarországon vannak bejelentve. A Fidesznek viszont láthatóan fogalma sincs az internetről és arról, hogy ez mennyire könnyen kijátszható: azt például egyetlen hírportálnak sem tilthatják meg, hogy belinkeljenek külföldön regisztrált blogokat a hírek mellé, ahol a saját újságíróik mondanak véleményt egy nicknév mögé bújva. Így máris legális.

És hasonló technikával átléphető a Lex Répássy újraírt verziója is. A törvény tehát jogalkotói szempontból rossz: hatalmas kiskapukat hagy. És a média ezeket ki fogja használni, azaz, amíg dolgoznak az újságírásban nem vakon szabálykövető emberek, az információszabadság nem fog sérülni.

Iván

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük