Küszöbök

Posted on Posted in Pörgés

Kezdődnek ott a problémák, hogy jelölteket kell találni. Ez alapesetben nem szokott nehézséget jelenteni, az idei választási előkészületek alatt mégis többen már ezzel is szenvednek. A bejutásra talán még esélyes pártok közül az LMP esett túl a leginkább könnyedén ezen a lépésen – ha kicsit gonosz akar valaki lenni, nyugodtan mondhatja, hogy nem is csoda, annyira kevesen vannak a párton belül, nincs kivel személyi ellentéteket produkálni. Ez önmagában sokat nem hoz a konyhára: csak az MDF és az SZDSZ botladozásán lehet látni, mennyit veszít az, aki nem tud a jelölt kiválasztásán gyorsan átesni.

Mert az a tragikomédia, amit a két rendszerváltó párt az elmúlt hetekben művelt, valóban példa nélküli a magyar politikában. És nagyon csúnyán visszaüthet. Nemcsak a népszerűségvesztés miatt, bár az sem figyelmen kívül hagyható tényező. A naptár miatt: olyan nincs, hogy elkezdődik a kopogtatócédula-gyűjtés, és vidéken még mindig több helyen jelölt sincs.kuszobok2.jpg

És ezzel ott is vagyunk a következő lépcsőfoknál: a kopogtatócédulák összeszedésénél, azaz a hivatalos jelöltállításnál. Azt tudja jól a közvélemény is, hogy nem kell mind a 176 körzetnek meglennie ahhoz, hogy indulhasson egy párt. Azonban ritkábban beszélnek róla, de ettől még tény: a tét sokkal nagyobb, mint az egyéni jelöltek indítása.

A választási matematika kegyetlen, minden körzet számít. Földrajzilag jól irányzott kopogtató-gyűjtéssel el lehet azt érni, hogy Budapest és a nagyobb megyeszékhelyek bejárásával meglegyen az országos lista. Azonban a végeredménynél a területi listák összessége számít, és abba beletartoznak azok az egyéni körzetek és azok a megyék is, ahol nincs jelölt, illetve területi lista. Ha pedig valahol nem indítanak senkit, akkor ott logikusan más eredmény nem lehet, mint 0 százalék – azaz, aki kevesebb helyen indít jelöltet, annak ott az 5 százaléknál sokkal jobban kell szerepelnie. Nem véletlenül beszélt vasárnap Dávid Ibolya arról, hogy ez most az előttük lévő legnehezebb kihívás.

Egy másik küszöböt jelent, hogy a körzetenként 750 ajánlószelvény leadásához nem elég a jelölt és a jelölők, találni kell elég jelentkezőt is, aki összegyűjti a kopogtatókat. A három biztos bejutó párt letarol mindent, ilyen helyzetben kínszenvedés minden egyes cetlihez hozzájutni. Tökéletes infrastruktúra kell hozzá; ehhez képest tudunk olyan vidéki városról, ahol sem az MDF-ben, sem az SZDSZ-ben nincs jelentkező, aki elmenne gyűjteni. Így azért nehéz. (Különösen, ha tényleg igaz a pletyka, hogy őket gyengítendő, a Fidesz kisegíti az LMP-t – de ez hangsúlyozottan csak sajtóhíresztelés, bizonyítani nem lehet semmit.)

És végső problémaként ott a feladat: elhitetni a szavazókkal, hogy a voksuk nem vész el; hogy listán és a töredékszavazatok miatt egyéniben is őket kell támogatni. Elég csak arra emlékeztetni itt, hogy 2002-ben négy nappal a választás előtt az SZDSZ nyolc százalékon állt, majd jött a Medgyessy–Orbán vita, és lett belőle öt. Háromról indulva még nehezebb, de most úgy tűnik, az összes feladat közül még mindig ez lesz a legkevésbé nehéz.

Iván

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük