Kastély Fesztivál Acsán 2015. jún. 27-28.

Posted on Posted in Pörgés

Acsa a török uralom alóli felszabadulást követően egy Felvidékről származó család birtokába került. A Turóc megyei Tótprónáról származó Prónay családhoz. A család tagjai igazán megkedvelhették a helyet, hiszen kétszáz évig a környéken éltek. Ez idő alatt a faluban és határában három kastélyt – kettőt Acsán, egyet Acsaújlakon -, egy hatalmas magtárat, az evangélikus és a katolikus templomot és középületeket építtettek.

A család minden generációjának számos tagja országos közügyekben és/vagy az evangélikus egyházban játszott szerepet.

A ma is fennálló téglalap alaprajzú, négy sarok tornyos barokk kastély, részben alápincézett, kétszintes, manzárd tetős épület. (Tetőszerkezet nemrég lett felújítva.)

Bejárati kapuja fölötti címeres kronosztikon szerint 1735-40 között Prónay Gábor és felesége Királyfalvi Róth Éva építtette.

Egyes feltevések szerint Giovanni Battista Carlone – a közeli Szirákon, Egerben és környékén működő – , itáliai építész közreműködésével. A kastély lakószobáit és közlekedő tereit értékes barokk és klasszicista falképek díszítették. Emeleti dísztermének mennyezetét ma is gazdag stukkódíszítés borítja. Prónay Gábor a 18. század második felében a kastély és a templom között egy földszintes könyvtár épületet építtetett, amelyben a család párját ritkítóan értékes könyvtárát és levéltárát őrizték. A 19. század végén a barokk kastélyhoz észak felől toldalékot építettek, majd ezt a 20. század elején ismét megtoldották.

Mindkét bővítmény homlokzati architektúrája rendhagyó, de követi a barokk kastély jegyeit.
Az acsai kastély megjelenése azokat a 17. század folyamán épült felvidéki kastélyokat idézi, ahonnan az építtető család származik. Térrendszere, belső kialakítása nagy értéket képvisel.

Erre az épületegyüttesre hívja fel a figyelmet a június 27-28-án megrendezendő Kastély Fesztivál, ahol az acsai önkormányzat a TÁMOP 5.3.11-13/1-2013-0003 pályázathoz kapcsolódóan, vissza nem térintendő támogatás keretében a következő programot biztosítja:

Layout 1

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük