Irány Franciaország!

Posted on Posted in Bőr-Golyó

Az az igazság, hogy mióta nézem és követem a labdarúgás világát, idestova 20 éve, mindig mélyen elszomorított a magyar válogatott szereplése. Voltak szép eredményeink, ez igaz, de mindig egy meccses fellángolások, az azutánin pedig szinte egytől-egyig leszerepeltünk, nem tudtunk egy folyamatos, eredményes játékkal előállni.

Legnagyobb örömömre talán ebben fejlődött a csapat a legtöbbet. Dárdai Pál és Bernd Storck vezetése alatt is megfigyelhető volt egy kulcs eleme a csapat játékának: kiválóan működött a védekezés (leszámítva a görögök elleni meccset, de az a mi szempontunkból tét nélküli volt). Ez különösen jól megmutatkozott a norvégok elleni két mérkőzés alkalmával. Egyik meccsen sem uraltuk a játékot, nem tüzeltük szét az ellenfél kapuját, de amikor kellett, sikerült betalálni. Viszont a védelem kifogástalanul teljesített.

Az első meccset 1-0 arányban hoztuk idegenben, Oslóban. Ám a statisztika egészen elképesztő adatokat mutatott. A norvégok 22-szer lőttek kapura, ebből viszont csak 6-szor találták el, ezzel ellentétben a magyarok mindösszesen 6-szor próbálkoztak, amiből 4 el is találta a kaput. 1-ből pedig gól is lett, a 26. percben Kleinheisler bal lábas lövése után, némi szerencsével, de a labda a norvég kapuban landolt. Mint az később kiderült, ez a találat győzelmet ért a csapatnak.

Az északiak 22 próbálkozásából 10 magától kerülte el Király Gábor kapuját, 6-ot a védelem blokkolt. Egy ilyen nyomasztó fölényt nagyon nehéz feladat tartani, de Storck együttesének sikerült, Guzmics felnőtt a feladathoz, nem tudtak átjutni rajta, Király pedig, amikor eljutott a kapuig a labda, útját állta.
A budapesti visszavágó már kevésbé volt nyomasztó a számok alapján is. 13 norvég próbálkozás szemben a 11 magyarral, 4, illetve 5 kaput eltaláló lövés. A mérkőzés első felében itt is sikerült megszereznünk a vezetést, ezúttal Priskin húzta át a jobb lábára a 16-os sarkán, és lőtte ki a hosszút a 14. percben.

Ezt követően volt lehetőség mindkét oldalon, kiemelném Kádár és Guzmics védőmunkáját és ismét Király Gábor bravúrjait, illetve Dzsudzsák Balázs fáradhatatlan munkáját a jobb oldalon. A 83. percben egy jobb oldalról bejövő szögletet Böde csúsztatta meg, ami szerencsétlenül Henriksen a saját kapujába juttatott (az igazat megvallva a kapufát találta el, az onnan kipattanót pedig a kapus, Nyland ütötte kapujába, de hivatalosan Henriksennek adták az öngólt).

Ezzel gyakorlatilag el is dőlt, nagyon kevés volt hátra, és 3 gólt kellett volna a norvégoknak szerezniük ahhoz, hogy továbbjussanak. Azért nem adták fel, a 87. percben Király bravúrját követően a kipattanót Henriksen most már a mi kapunkba rúgta, de többre már nem voltak képesek. Így Magyarország 44 évet követően ismét ott lehet a kontinenstornán!

Sokan kritizálták Storck kapitányt a meglepő húzásaiért, például hogy behívta és a kezdőbe nevezte az 1994-es születésű Kleinheisler Lászlót, aki a Videoton tartalékosa, és csak az NB III-as keretben kap szerepet, de minden összejött, Kleinheisler kulcsjátékos volt mindkét meccsen. Az ő példájával élve, a játékosoknak is hatalmas lehetőség lesz a franciaországi szereplés, ugyanis az ilyen tornákon minden topligás klub megfigyelői kint vannak, és jó teljesítmények esetén, akár a 2016-17-es idényt néhányan már új csapat keretében kezdhetik majd meg.

Egyelőre azonban várjuk a december 12-ét, a napot, amikor kisorsolják az Európa bajnokság csoportjait, és megtudhatjuk, milyen ellenfelekkel kell majd szembenéznie válogatottunknak. Addig is: Szép volt, fiúk!

 

-Bálint-

2 thoughts on “Irány Franciaország!

  1. 44 év után!? Az ország mostani fele meg sem született még akkor. Drukkoljunk, hogy végre sikerüljön komolyabb erdeményt elérni, és ne csak kedvező legyen a sorsolás, de tudjanak és akarjanak is jól helytállni jövőre!

  2. Nem szeretnék egyetlen focibubust sem megsérteni, de a “káprázatos”-tól azért messze van a 2 magyar gól. Tisztes munka, ügyes helyezkedés és jól eltalált rúgás eredményei. Inkább így értékeljük, mint hogy megint a jelzőfellegekben járjunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük