Igazi alföldi ínyencség

Posted on Posted in Életmód

A néphagyomány szerint, ha igazi, az alföldi táj jellegét,ha ezen országrész gasztronómiai hagyományát tükröző kolbászt akar valakifogyasztani, akkor a békési kolbászt kell megkóstolnia. Ez ugyanis olyankülönleges, egyedi ízeket tartalmaz, amelyeket egyetlen más kolbász sem.

Igaz, ehhez a remek élményhez már Budapesten is beszerezhetjük az alapanyagot – már ami a békési kolbászt, hurkát, szalonnát illeti –, sőt mi több, akár házhoz is kérhetjük a vacsorához valót. Azért valljuk be őszintén, az igazi az, amikor személyesen adjuk meg a módját a válogatásnak…

Visszatérve Békés városra: Kovács István békési kolbászkészítő mester immáron két évtizede arra törekszik, hogy az egyedi recept alapján készített kolbász minél több emberhez eljusson. Mert az évek során végrehajtott fejlesztések mentén mindvégig megmaradt a vállalkozás kisüzemi jellege: ő ugyanis személyesen ügyel arra, hogy minden egyes szál kolbász a hagyományoknak megfelelő, vagyis igazi békési legyen.

bk_vegyesn.jpg

www.bekesikolbasz.hu

 

11 thoughts on “Igazi alföldi ínyencség

  1. Ebben a melegben, vegaként…yummi yummi 🙂 A cikk amúgy klassz, majd fagyiról is lesz szó? 🙂

  2. Húst hússal eszek, ez a kép igazi kínzás!! Fincsi a kolbikák és sonka…
    Én ha vendégeket fogadok, össze szoktam állítani ínyencség falatkákat a főétel elött és abban mindig van kolbász, sonka. A sonkát lehet sárgadinnyével is tálalni, próbáltátok már?

  3. Én is szoktam hasonló falatkákat, de különféle sajtokat és jó kis párasztalát szoktam a rövid ital előtt kínálgatni. A sajtokat szeretem nagyon, régebben voltak sajtházak sajtkülönlegességek, de most nem találok. A sárgadinnyés dolgot én is szeretem sonkával.

  4. Van egy két kis boltom és a nyári időben elmondhatom, hogy ami ilyenkor a legjobban fogy az a kolbász a füstölt húsok közül és nem csak azért mert én is nehezen állok ellen ha elmegyek mellettük. :))))) Szoktatok sütögetni este?

  5. én szeretek sütögetni, de olyan meleg van, hogy még este nyolckor is túl meleg lenne tüzet gyújtani.

  6. Mondhatom nyugodtan, hogy rászoktam a békési kolbászra. Hétvégén megleptem a családomat egy fincsi enyhén csípős nagy rud kolbival(olyan furi nagy alakú volt, de guszta felvágva) és ma reggelre nem maradt semmi. Négy gyerek és egy férj tud pusztítani. :)))) Persze örülök, hogy megtaláltam azt amit szeret mind és nem kell össze vissza pakolásznom az asztalra mindenből.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük