Gazdasági kilátások 2009

Posted on Posted in Pörgés

Persze, ez nem hangzik túl jól egy devizában eladósodott olvasónak, mert hát neki, akármit is lép, bizony, nehéz éve lesz. Idézhetném a köztársasági elnök úr szavait is: hosszú távon megéri tisztességesnek lenni. Csak tessék ám hosszú távon kibírni a tisztesség terhét, mert ez egyelőre teher, nem könnyebbség…

Akkor nézzük az előrejelzéseket.

Az Ecostat előrejelzése alapján a GDP 1,3 százalékos bővülése helyett 0,6 százalékos csökkenést valószínűsítenek, a 2008. évi 1,8 százalékos növekedést követően.

A gazdaságkutató ugyanakkor úgy véli, hogy a külső nemzetközi pénzügyi segítség lehetőségének biztosításával, egy közmegegyezésen alapuló, szigorú gazdaságpolitika mellett újabb esély nyílt a magyar gazdaság fenntartható növekedési alapjainak megteremtéséhez. Fontos tudni és megérteni, hogy a magyar gazdaság és társadalom fordulóponthoz érkezett, nemcsak a világgazdasági válság miatt, hanem azért is, mert nem lehet élni azokkal a monetáris és fiskális lehetőségekkel, amelyek az elmúlt években használtak.

A jelenlegi világgazdasági krízis több csatornán keresztül bénítja a magyar gazdaságot. Miközben az elmúlt években az export volt leginkább a húzóerő, a legfontosabb külpiacok szűkülése mérsékli a magyar kivitel lehetőségeit. Ennek visszaesésével csökken az exportba beépülő import volumene is, a fogyasztás magas importhányada miatt könnyen negatív előjelűvé válhat a nettó export.

A mezőgazdaság 2008-ban a növekedés egyik motorja lett, a bázishatás miatt nem várható reálisan, hogy ugyanez 2009-ben is megismétlődjön. A piaci szolgáltatások kilátásait jelentősen rontja a lakossági kereslet várható megcsappanása, míg az állami szféra növekedését a fiskális kiigazítás újabb üteme gátolja. A prognózis szerint a jegybanki alapkamat 8,5 százalékra mérséklődhet az év végére.

Januártól az inflációt meghaladó mértékben nőnek a fővárosban a közszolgáltatási díjak: 14,1 százalékkal drágul a szemétszállítás, a csatornadíj 9,9 százalékkal lesz magasabb, a vízdíj 8,4 százalékkal emelkedik.
A kéményseprési és a szennyvízszippantási díj egyaránt 7 százalékkal nő idén, míg a temetkezési szolgáltatásokért 2-4 százalékkal kell többet fizetnünk. Drágább lesz a közlekedés is.

A budapesti közüzemi díjemelés sokkoló – nyilatkozta Simor András. A jegybankelnök szerint, a fővárosban az önkormányzat felügyelete alá tartozó vállalatok bőven a várható infláció feletti mértékben emelik díjaikat. Simor kifejtette: nem is feltétlenül az áremelések mértéke a legnagyobb probléma, hanem a díjemelések rendszere. Hivatalosan szabályozott árakról beszélünk, ám ezek valójában monopolárak.

Ahol monopolszolgáltatók tevékenykednek, ott szükség lenne egy hatóságra, amely megszabja az árakat, illetve az emelések mértékét. A víz- és csatornázási művek, a hulladékszállító és közlekedési cégek esetében azonban nincs ilyen hatóság. A villamos energia és a gáz árának meghatározásába a Magyar Energia Hivatal (MEH) beleszólhat, erre lenne szükség az említett szolgáltatások esetében is.

Egyelőre nem változik a gáz ára a közüzemi fogyasztóknak 2009-ben. A gázár 2008-ban négyszer drágult Magyarországon, miközben júliustól decemberig az olaj ára – amelyhez a földgáz is igazodik általában – a világpiacon 147-ről 39 dollárra csökkent.

Az új évet máris egy kis gáz-krízissel indítottuk, hiszen a Gazprom bejelentette, hogy teljesen elzárta a gázcsapot Ukrajnának, de egyben megnövelte az Európába Ukrajnán keresztül vezetéken szállított gáz mennyiségét. Az orosz vállalat azzal vádolja Ukrajnát, hogy megcsapolja az európai tranzitszállítmányokat. A Naftogaz ukrán gázipari vállalat pénteken viszont azt állította, hogy a Gazprom nem küld elegendő gázt Ukrajnán keresztül az EU-országokba. Állítólag hozzánk elegendő gáz érkezik, legfeljebb kisebb nyomással.

Nos, észnél kell lenni ebben az évben, talán nem árt, ha pontos költségvetés szerint élünk, mert minden drágább lesz, míg a munkanélküliség emelkedni fog.

A legnagyobb veszteségeket azonban, valljuk be, nem lehet pénzzel kárpótolni. Vigyázzunk az egészségünkre, a családunkra, és vészeljük át ezt a nehezebbnek tűnő esztendőt!

Petre Gyöngyi

0 thoughts on “Gazdasági kilátások 2009

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük