Fenotípusok

Posted on Posted in Pörgés

Az emberek szervezete különbözőképpen reagál ugyanarra az étrendre, ami a legfrissebb táplálkozási kutatások szerint elsősorban genetikai sokféleségünkkel magyarázható.

Az egyéni különbségek hátterében azonban nem csak a genetikai sokszínűség áll. Az életkor, az életvitel, a táplálkozással kapcsolatos jellemzők és az élettani változók – még édesanyánk mikroflórája is – mind befolyásolják az emberek közti különbségeket.

A kérdés az, hogy az összes említett, az egyén egészségét meghatározó változót mérhetjük-e egy a táplálkozási fenotípust feltáró vizsgálatban?

A válasz napjainkban egyre inkább: igen. Mivel az emberek közti változékonyság mérhető és – ami ennél sokkal fontosabb – megérthető, indokolttá vált a fenti változók figyelembe vétele a táplálkozási irányelvek kidolgozása során. Az egészséget meghatározó paraméterek pontosabb mérésével, és a kapott eredmények következményeinek ismeretében sokkal egyszerűbben összeállítható a személyre szabott étrend, mintha a genetikai változékonyság következményeinek feltárására várnánk.

Az emberi fenotípus (az egyén teljes fizikai megjelenése, vagy egy speciális jelleg, pl. testmagasság, megjelenése) igen változatos. Az egészséges felnőttek testmagassága, testsúlya, szellemi képessége, izomereje, állóképessége, ízlése, élelmiszerválasztása egyaránt különbözik. Születésünk pillanatában hasonlítunk leginkább egymáshoz, majd ezt követően életünk során számtalan különböző életstílust veszünk fel.

pearl

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük