Egy új csapat születése

Posted on Posted in Bőr-Golyó

2015. szeptember 27. fontos dátum a magyarországi amerikai futball rajongóknak. Ezen a napon lépett ugyanis először

MTI/Illyés Tibor
A magyar csapat (MTI/Illyés Tibor)

pályára Magyarország frissen alakult válogatottja. A sportág itthon nagyon rövid idő alatt jutott el erre a szintre, a hazai ligát 2005-ben alapították, és mára, a 10 éves évfordulóra összeállt nemzeti csapatunk is. A liga is rengeteget fejlődött, jelenleg háromosztályos a felnőtteknél, és van két korosztályos liga is.

Az első válogatott mérkőzés nem kezdődött megpróbáltatások nélkül. Tudniillik a gurulós foci stadionjaiba nem szeretik beengedni itthon ezt a sportot, mert még mindig él az a sztereotípia, hogy az amerikai futball tönkreteszi a szép és ápolt gyepet (amit, valljuk be őszintén kevés itthoni stadionban találunk). Az előre egyeztetett helyszín a zuglói BVSC pálya lett volna. Ám az utolsó pillanatban, a heves esőzésekre hivatkozva visszaléptek a helyszín bérbeadásától. Így új helyszínt kellett találni, és hála a Mafsz lelkes tagjainak, ez sikerült is. Szombat délután közölték, hogy a másnap megrendezésre kerülő mérkőzés új helyszínen, az Építők Sporttelepen lesz. Volt, akikhez nem jutott el a hír, és a BVSC pályánál szembesültek vele, hogy át kell menni Pest másik oldalára. Emiatt a meccs is kisebb csúszással kezdődött, hogy időt adjanak azoknak, akiknek át kell érniük Zuglóból a Népligetbe.

A fő lelátóról kiszorult nézők körbe ülték a pályát, volt aki kicsit messzebb, a körbefutó betonlépcsőkön foglalt helyet, de voltak olyanok is, akik a pályától körülbelül 3 méterre a fűbe leterített pokrócaikra ültek. A pálya körül lehetett sört, üdítőt, hot dogot venni, de aki akart, az különböző ajándéktárgyakhoz is hozzájuthatott. Továbbá egy különlegességgel is készültek a rendezők, külön az eseményre gyártott címkékkel ellátott energiaitalokat is lehetett venni, 400 forintos áron.

A műsort a Budapest Wolves cheerleader csapata nyitotta egy pazar előadással. A bevonulás igazi amerikai hangulatban zajlott, a felcsapó lángcsóvák és a színezett füst közepette először a vendég Csehország csapata lépett pályára, akiket nem fújolás és kifütyülés, hanem tapsvihar fogadott. Majd utánuk jöttek a magyarok, és az egész pálya zengett az éljenezéstől, tapsoktól, dobszótól, egy-két ponton még a vuvuzelák is felharsantak. Ezt követték a himnuszok. Ez volt sajnos az esemény mélypontja, Katona-Zsombori Éva nem különösebben csillogtatta meg énekesnői tudását.

Védekezés (MTI/Illyés Tibor)
Védekezés (MTI/Illyés Tibor)

A mérkőzés első félideje még elég gyengécskére sikerült a magyar csapat számára. Rögtön az első támadósorozat végén a cseh védelem a magyar célterületben földre vitte Bencsics Márk irányítót, ezzel safetyt szerezve (0-2). Azután a második negyed elején egy mezőnygóllal növelték a vendégek az előnyüket (0-5). Majd két cseh touchdownt követően 0-19-el vonultak félidőre a csapatok. Hogy a nézők addig se unatkozzanak, a Drumsters dobcsapata szórakoztatta a nagyérdeműt, egy remek koncerttel.

A második félidőben már Czirók Márton irányította a csapatot, és egyből, az első sorozat végén egy trükkös játék után ő maga futott be touchdownra (7-19), ezzel megszerezve a válogatott történetének első pontjait. De volt rá válaszuk a cseheknek is, és ők is futottak még egy touchdownt, ezzel beállítva a végeredményt (7-26). A védelem többször is megmutatta képességeit a cseh támadósor ellen, bár hozzá kell tenni, hogy a vendégeknek a futó- és a passzjáték is pazarul ment végig.  A meccs után a közönség így is hősként ünnepelte a fiúkat, akik hatalmas tapsvihar közepette köszönték meg a szurkolóknak a részvételt.

4500 néző volt hivatalosan jelen, köztük néhány vendégszurkoló is, és úgy gondolom senki nem bánta meg, aki ellátogatott a Népligetbe. A meccs színvonalas volt, még az amerikai profiligában is lehet ennél sokkal gyengébb játékot látni, a hangulat is remek volt. Nem mellesleg ezt a nézőszámot szinte az összes magyar gurulós focicsapat megirigyelné (kivétel talán a Ferencváros). Csak úgy összehasonlításképpen, a hétvégi NB I-es forduló átlagos nézőszáma 2253 fő volt.

Bálint

2 thoughts on “Egy új csapat születése

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük