Duna

Posted on Posted in Kép-Szöveg-Kotta

hun_lead.jpg

A dögös vörös Nicole Kidman a ködbezárt bazinagy házában bolyong a gyerekeivel, miközben paranormális paráztatás folyik,  lappang a sok titok és ellenség, túl sok a fény, kísért a múlt, jönnek a betolakodó „idegen erők”, de a vége az, hogy azé a vár, akié, a többinekmeg lekvár. Zavaros ismertetés, igaz? Nem emlékeztet valamire? De, más világ van itt is.

Hétfőn – ha jobban és buzgalmasabban lennék vallásos, vagy az ezobioterikus misztikumba nyúlna az aurám –, akkor biztos sámándobszó vagy égi harsonaszó mellet üvöltöttem volna hisztériásan: látomásom van! Meg azt is, hogy: megviláglott az elmém!…. és a földre borulós kézrázós „égi jel!” is elhagyta volna ajkaim. De miután több mint harminc éve edződöm itt idegileg, ezért inkább úgy könyveltem el a jelenséget, hogy az Isten már megint szarkasztikusabb pénzgyáros, mint egy Menzel+Monty Python hibrid. Mi volt ez a csodálatos látomás, amihez a díszletet egy angol festőzseni alkotta és a jelen háttér történet majdnem megegyezett egy D kategóriás thillerével. Hát MAGYARORSZÁG APOTÉZISE 2011.

Láttam a Parlament előtt egy stéget, ami a parthoz volt rögzítve, de azt már nem látjuk a sok víztől hogy hol és hogyan. Ugyan vezet rá egy kis híd, de azon tábla van: „Hatóság által őrzött terület”, amúgy az eleje annak is víz alatt van. Mögötte és körülötte minden ködbe veszik, ahogy csendben, egy helyben lebeg az áradásban és egy tábla hirdeti rajta: Parlament. Érted már a látomás jelentését? Vagy próbáljam meg szájbarágósan? Nem fogom, fejtsd meg magad.

Röhögtem egy jót, pedig ha demagóg akarok lenni, sírnom kellett volna. Majd a többi dologgal tovább sodródtam a ködben.  József Attila: A Dunánál c. verse annyira igaz, és annyira elfelejtettük a jelentését.

“A világ vagyok – minden, ami volt, van:
a sok nemzedék, mely egymásra tör.
A honfoglalók győznek velem holtan
s a meghódoltak kínja meggyötör.
Árpád és Zalán, Werbőczi és Dózsa –
török, tatár, tót, román kavarog
e szívben, mely e multnak már adósa
szelíd jövővel – mai magyarok!

… Én dolgozni akarok. Elegendő
harc, hogy a multat be kell vallani.
A Dunának, mely mult, jelen s jövendő,
egymást ölelik lágy hullámai.
A harcot, amelyet őseink vivtak,
békévé oldja az emlékezés
s rendezni végre közös dolgainkat,
ez a mi munkánk; és nem is kevés.”
                                                  (részlet)

TTGY

 

5 thoughts on “Duna

  1. ebben tenyleg nem akart lenni csaipagkllu XD. viszont direkt nem akartam kifejteni. egy csomot kellett kuzdenem a kifejtesi kenyszerem ellen, de pont az a lenyeg, hogy nem szamit hogy miert, hogy hol, hogy mikor, csak az, hogy egy paran meghaltak.

  2. Mit akartok igazi nagy fajedte1st? Minek? Nem lehet midenn re9sszel igaze1n nagyot fajedtani, e9s nem is kell. A jf3l beve1lt fatrf3l nem kell lete9rni szerintem.Ami tale1n tf6k felesleges a je1te9kba:* a kf6vetős kfcldete9sek (idegesedtő mindegyik)* a shop felfajedte1s csak arra jf3, hogy beve9telt termeljen, semmi jelentőse9ge nincs, mindegyikben ugyanaz a ke9szlet* soha tf6bbet ne legyen tower defense, mert gyűlf6letesAzzal viszont egyete9rtek, hogy a sok melle9kes dolog sze9ttf6ri a tf6rte9net edve9t, kicsit jobban egybe ke9ne tartani valahogy. Jf3k a sandbox elemek, kellenek is, de megkf6te9seket ke9ne alkalmazni.VN:R_U [1.9.10_1130]Szavaz s: 0 ( 0 szavazatb l)

  3. kive1lf3 rf6vid az e9let van, hogy azt, mivel fagy jf6n, e9n vagyok Mexikf3 haszne1lata fordedtf3, reme9lem maaygre1zat helyesexcelente corto la vida hay que tomarla como viene, soy de Mexico use un traductor, espero que sea correcto mi comentario

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.