Cubs to the Future

Posted on Posted in Bőr-Golyó

2015. október 21. minden sci-fi rajongónak jeles dátum. Az 1989-ben kiadott Vissza a jövőbe második részében a főszereplők, Marty és a Doki a jövőbecubs-win-ws-miami-back-to-the-future-2 utaznak, erre a napra érkeznek meg. Külön írást lehetne szentelni annak, hogy mennyi dolog valósult meg a 26 évvel ezelőtt elképzelt jövőképből, de ebben a cikkben én a sporttörténeti érdekességgel foglalkoznék.

Mikor a jövőben Marty-ék Hill Valley város főterén sétálnak, meglát egy reklámplakátot, ahol gratulálnak a Chicago Cubs baseball csapatának a bajnoki győzelemhez a Miami csapata ellen. Ez több szempontból is érdekes jövőkép 1989-ből. Először is Miamiban nem volt baseball csapat 1989-ban. Ma már van, a Miami Marlins, amely csapat 1993-ban kezdte el működését Florida Marlins néven, majd 2012-ben vették fel a Miami Marlins nevet.

De ennél is érdekesebb a Cubs World Series győzelme. (A World Series az amerikai baseball liga Super Bowlja, a két főcsoport, NL és AL győztesének 4 győzelemig tartó párharca.) Ugyanis a chicago-i franchise utoljára 1908-ban tudott bajnokságot nyerni. Egy legendás sztori is fűződik a csapat sikertelenségéhez. 1945-ben a Cubs a Detrioit Tigers ellen játszott a World Seriesben. Egy kocsmáros a kecskéjével érkezett a meccsre, majd megkérték, hogy távozzon, mert a többi nézőt zavarja az állat. Kifele menet állítólag annyit mondott Billy Sianis: „Them Cubs, they ain’t gonna win no more.”, vagyis nyers fordításban „Az a Cubs, soha többet nem fognak nyerni.” A csapat azóta nemhogy bajnokságot nem nyert, be sem jutott a döntőbe. Többször is közel állt a bejutáshoz, de az utolsó pillanatokban mindig történt valami, és kikaptak.

Idén mindenki nagyot nézett, amikor a Cubs főcsoport döntőbe jutott. Egyből előkerültek a teóriák, hogy a Vissza a jövőbe film esetleg sikeresen megjósolta, hogy 2015-ben a Cubs bajnokságot nyerhet. Az alapszakaszt 3 helyen zárta, majd az úgynevezett Wild Card körben a Pittsburgh Pirates-ot, a főcsoport döntőbe jutáshoz pedig legnagyobb riválisukat búcsúztatták, a St. Louis Cardinalst. És akkor jött a főcsoport döntő a New York Mets, és az álom, hogy Billy Goat átka végre megtörik, ismét szertefoszlott, a Mets sima 4-0 eredménnyel tovább menetelt az idei World Seriesbe.

További érdekesség, hogy a Miami rövid története alatt kétszer is tudott bajnokságot nyerni (1997, 2003), és 2003-ban a főcsoport döntőben pont a Cubs csapatát győzték le a döntőbe jutásért. Egyébként, mivel mindketten a National League fő
csoport tagjai, World Series-t sosem játszhatnának egymás ellen.

Jómagam is a Chicago Cubs szurkoló táborát erősítem, az elmúlt pár hét reménykedését követően pedig a már megszokott chicago-i mondattal tudok elköszönni a szezontól: majd talán jövőre…

-Bálint-0336fa60-7811-11e5-8008-0bb68bdda45c_Screen-Shot-2015-10-21-at-9-29-26-AM

One thought on “Cubs to the Future

  1. Hat ez tényleg izgalmas. Jo lenne tudni, hogy csak ebben a sporttörténeti kérdésben “jósoltak” meg a jövőt, vagy van más is?
    Bár mar ebből az egy tényből is kitűnik, hogy a film rendezője az égiek megrendelésére helyes címet adott, hogy “vissza a jövőbe”. A jelen, múlt es a jövő csak egy egzakt fogalom a használója idő síkon történő tartózkodási pontja szerint. Ahol most vagyok az a jelen, vagy netán a múlt, de az is lehet, hogy a jövő…?
    Izgalmas. Egy biztos ebben a kérdésben a film forgatókönyv írójának segített valaki írni. Olyan valaki, vagy valami aki, vagy ami mindhárom idősik eseményeit maga elott latja, vagy akar szervezi azokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük