Beaujolais 2012

Posted on Posted in Pörgés

A franciáknak sem megy jól. A Le Figaro cikke szerint a 2012-es évjárat történelmi mélypont lesz a Beaujolais szüretek között. A cikkben szereplő, Lyontól északra elterülő birtokokon 53 %-kal kevesebbet szüreteltek, mint 2011-ben. Ez különösen a szőlőfelvásárlásnál okoz majd feszültséget, különösen az új Beaujolais esetében.

Nem volt még példa, nincs is emlékezet minderre a Beaujolais történetében. A 2012-es szüret – történelmi összehasonlításban is gyenge. „Idén közel fele lesz csak a teljesítményünk.” Az Inter-Beaujolais (A Beaujolais borok marketingjére és értékesítésére létrehozott szervezet) vezetője, ekképpen kommentálta az évjáratot a Le Figaro újságírójának. „Fele akkora lesz a termés, a hektáronkénti hozam alig éri el a 20-25 hektolitert, szemben a normálisnak tekintett 52 hektoliterrel. A szüret valamivel több, mint 2 hete, azaz szeptember elején kezdődött el azon a vidéken, amelyet a világ a „Beaujolais nouveau”, vagy új Beaujolais vidékeként (nagyjából Dijon környéke) ismer, és október elején már be is fejezik a szüretet.”

A fagy, a jégeső és a mindent elárasztó esők megzavarták az ültetvényeket, ahol a tőkék átlagéletkora 40 év körül van. Alig 400 ezer hektolitert tudnak készíteni ebben az évben a Beaujolais-ből, szemben a 2011-es 852 ezer hektoliterrel. Egy ilyen mértékű terméskiesés esetén a gazdák komoly feszültségektől tartanak a 2012-es szőlőfelvásárlásoknál, különösen a termelői árak meghatározása vonatkozásában.

 A 2012-es Beaujolais szép lesz, de drágább, mint a korábbi években

 Folyamatosan informáltuk a piacot – mondja a vezető szakértő. Még van 2011-es készletünk, de a nagykereskedőink és egyéb borszállítóink, akik csak 2012-es évjáratú bort akarnak venni, nem lesznek kényszerítve a régebbi évjárat megvételére. A prioritásaink szerint a stratégiai piacokra szállítunk: elsősorban Franciaország, ami az eladásaink 60 %-át jelenti, míg az export 40 % ot tesz ki. Itt a sorrend Japán, az USA, Nagy-Britannia és Németország.

A feszültségek számszakilag is jól látható módon jelennek meg majd az árakban, azok emelkedésében. Kényes kérdés, de ha megdupláznánk az árat, ahogy azt Loire-völgyi barátaink tették azt muscadet-ikkal néhány évvel ezelőtt, az a fogyasztás drasztikus visszaeséséhez vezetne. Éppen ezért arra hajlunk, hogy a termelői árakban csak egy ésszerű 20-30 %-os emelést hajtsunk végre. Már csak azt kell tudni, hogy a kereskedőink ezt milyen mértékben hárítják majd át a fogyasztókra.

Mindeközben persze van 2 vigasz: a betakarított szőlő kifejezetten egészséges, különösen koncentrált, gazdag aromákkal bír. A nyilatkozó szakértő – még a teljes szüret vége előtt – nagyon jó minőségűnek jósolja a 2012-es évjáratot. Nem mellesleg a szerényebb mennyiség tisztítaná a piacot, eltüntetve a korábban kialakult kiinduló (termelői) árakat. Ennek – alapvetően – örülnének a Beaujolais-termelők, mert a jelenleg kialakult átlagos 3 EUR/palack ár körül, illetve alatt egy borász sem tud megélni. Átlagban legalább 6-7 EUR árat kellene elérni ahhoz palackonként, hogy elfogadhatónak mondjuk árszintet.

Anélkül, hogy sajnálni kezdenénk a franciákat, lássuk be, a Beaujolais és annak menedzselése – immár a világpiacon – megsüvegelésre méltó teljesítmény. És egy olyan dolog, amit érdemes ügyesen lekoppintani. Szerencsére, ezen a téren mi sem állunk rosszul, hiszen a talán legismertebb Szent Márton Bora bevezetése jól sikerült. Persze még ott is lenne tennivaló, akár olyan irányban, amerre a szekszárdiak mennek a Fuxlival. Mindenestre kíváncsian és szomjasan várjuk a Márton napi Bock bort.

AB

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük