A hosszú élet városa: Csengmaj

Posted on Posted in Pörgés

Túléltek háborúkat és éhínségeket, ma is egyszerű betonházikókban élnek, fűtés nélkül, napi néhány dollárnak megfelelő összegből. Mégis nekik a leghosszabb a várható élettartamuk a Földön.

Csengmaj járás Hajnan trópusi szigeten található, a legdélibb kínai tartományban, narancsligetekkel övezett falvak alkotják. A járás 560 ezer lakosa között több mint 200 százéves él, ez az arány az egész világon a legmagasabb. Hárman közülük ráadásul 110 évnél is idősebbek, az egész világon összesen nem egészen 400 ilyen ember él.

Csengmajnak is van számos olyan tulajdonsága, mint a többi, a hosszú élet bölcsőjének tartott helynek Kubában, a görög szigeteken vagy Costa Ricában: ez a családnak szentelt nagy figyelem, a fizikai tevékenységben gazdag életmód és a gyümölcsalapú étrend. Míg Kína többi részét elsodorta a történelem vihara,  Csengmaj lakóinak többsége ma is azt teszi, amit mindig: műveli a földjeit.

Nincs nagyipar, a trópusi klíma kellemes, rengeteg a gyümölcs és a zöldség, a talaj természetes szelénben gazdag. Ilyen környezetben az embernek nincs szüksége sok mindenre, hogy jól érezze magát: egy egyszerű lakásra, egy szúnyoghálóra, néhány nádszékre és több emberre, akikkel együtt élhet.

Nem vitás a gazdagok lakta övezetek ritkán esnek egybe azokkal, ahol magas kort érnek meg az emberek.

 

2 thoughts on “A hosszú élet városa: Csengmaj

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük