32 éves korában elhunyt Fülöp Márton…

Posted on Posted in Bőr-Golyó
Fülöp a Sunderland kapuját védi (Forrás: Getty Images)

A mai napon, 2015. november 12-én hajnalban, 32 évesen elhunyt korábbi 24-szeres válogatott kapusunk, Fülöp Márton.  2013 júniusában diagnosztizálták rákkal, műtötték és kemoterápiás kezeléseken is részt vett. 2014 februárjában még úgy nyilatkozott:

„Ez az, amiben hinnem kell, és ez az, amiben hiszek is. Az orvosok azt mondták, nincs akadálya, hogy visszatérjek, amint teljesen magam mögött tudom a betegséget, és biztató volt számomra, hogy mennyi csapat érdeklődött irántam januárban.”

            Végül nem sikerült legyőzni súlyos betegségét, és ma hajnalban, nagyon fiatalon eltávozott tőlünk. Pár sorban emlékeznék meg sikerekben gazdag életéről, karrierjéről.

2004-ben igazolt Angliába, a Tottenham Hotspur csapatához, ahol ugyan egyetlen tétmeccsen sem lépett pályára, viszont kölcsönben szerepelt először a Chesterfield csapatában, majd a 2005-06-os szezonban a Coventry City együttesében, ahol már első számú kapusként kapott lehetőséget az angol másodosztályban. A következő szezont a Sunderlandnél töltötte kölcsönben, akik a szezon végén ott is tartották.

A City mezében (Forrás: Europress/Getty)
A City mezében (Forrás: Europress/Getty)

2010-ig volt a csapat játékosa, összesen 44 meccsen húzta magára a piros-fehérek mezét. Szerepelt ez idő alatt kölcsönben is, a Leicester City (2007 – 24 tétmeccs), a Stoke City (2008 – 0 meccs) és a Manchester City (2010 – 3 meccs) csapatánál. A Stoke Citynél mindösszesen 4 napot töltött, mert a Sunderland egyik kapusának sérülése miatt visszahívta cserekapusnak. Majd a 2008-09-es szezon során az első számú kapus, Craig Gordon sérülése miatt Fülöp lett az első számú kapus az angol együttesben, ahol több remek szerepléssel segítette a csapatot az élvonalban maradáshoz. A 2009-10-es szezon végén a Manchester City kapusait sújtó sérüléshullám miatt kölcsönvették, és 3 meccsen védett.

2010-ben egy szezonra az Ipswich Townhoz igazolt, ahol 35 meccsen védett, majd a következő szezont a West Bromwich Albion csapatánál melegítette a kispadot, összesen egyetlen mérkőzésen védhetett. Utolsó szezonját Görögországban, az Asteras Tripoli csapatában töltötte, ahol betegsége diagnosztizálása előtt 24 mérkőzésen lépett pályára.

A válogatottba Lothar Matthaus hívta be, 2005. május 31-én mutatkozott be Franciaország ellen, majd a későbbiekben összesen 24 alkalommal húzhatta magára a címeres mezt.

Fülöp a címeres mezben (Forrás: AFP)
Fülöp a címeres mezben (Forrás: AFP)

            Nyugodj békében, Marci!

 

 

 

 

-Bálint-

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük