100 év azonosság, 100 év változás

Posted on Posted in Pörgés

afrika3.jpg„Rajtunk a sor, hogy aki annyit dolgozott s annyi fáradhatatlan munkás esztendőt áldozott a magyar tudományosság hírnevéért, írt, szónokolt és cselekedett szomorú sorsra jutott hazájáért, hogy barátokat szerezzen nekünk a nagyvilágban – kegyelettel őrizzük meg emlékét.” (Halász Gyula: Öt világrész magyar vándorai, 1936.)

Fenti idézet lehetne egyúttal a kiállítás mottója, egy adósság törlesztése, tisztelgés egy nemzetközileg ismert, itthon mostohán kezelt Afrika-kutató munkássága előtt.

Torday Emil (1875–1931) Afrika-kutató 1900–1909 között három jelentős kutatóúton vett részt a Kongó-medencében. Utolsó útjának 100. évfordulóján, 2009 nyarán magyar expedíció indult a Kongói Demokratikus Köztársaságba, hogy Torday egykori útvonalának egy részét bejárja, dokumentálja. Az expedíció sikeresen eljutott azokhoz a népcsoportokhoz és helyszínekre, ahol Torday Emil legkiemelkedőbb kutató- és gyűjtőmunkáit végezte. Többek között a Kuba Királyság területén található Mushengébe és Misumbába.

Az expedíciót Lóránt Attila fotográfián, Reisinger Dávid mozgóképen dokumentálta. Szilasi Ildikó, az expedíció vezetője antropológusként tett megfigyeléseket, valamint tárgyi gyűjtőmunkát végzett Charles Ngwabwanyi Kunda közreműködésével. afrika26.jpg

A kiállításból a néző képet kaphat Torday Emil életútjáról és munkásságának eredményeiről. Megértheti, miért volt kiemelkedő és újító szemléletű kutató a maga korában.

Megismerhet egy sor érdekes változási folyamatot, amely nemcsak napjaink Kongóját, hanem más régiókat is jellemez: művészeti átalakulás, hatalmi változás, tárgyi kultúra változása stb. Bepillantást nyerhet a Kuba Királyságba, a királyi udvartartásba és a boszorkánybörtönbe. Megtudhatja, miért titkos a pende művészet, illetve hogy ki a legjobb Gitenga. A kiállítás témáit magas művészeti szintű archív és jelenkori fotográfiák, rövidfilmek, tárgy illusztrációk és szövegmagyarázatok teszik érdekessé és tartalmassá.

A kiállítás megtekinthető 2010. március 4-ig Budapesten, a Néprajzi Múzeumban.

(Kép-szüveg : Szolcsánszky)

0 thoughts on “100 év azonosság, 100 év változás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük